Hoe laat is het? Ik heb om half 3 een afspraak, dus dan moet ik om 2 uur de bus pakken. Dat red ik wel. Heb jij nog een ov-chipkaart waar tegoed op staat? De mijne is leeg.  Er moet minimaal € 4,- op staan om de bus in te mogen. Zal ik hem dan straks gelijk voor je opladen, als ik op het station ben? Hoeveel zal ik erop zetten? Ik zal gelijk mijn pinpas in mijn tas stoppen, anders dan sta ik straks zonder geld. O, nu ik er toch aan denk, wil jij zo nog even wat geld overmaken? Je zit toch achter de computer. Weet je de inlogcode van het internetbankieren? Annemieke had dat cadeautje voor Stefan voorgeschoten, daar krijgt ze nog € 9,50 van.  En gisteren heb ik met haar een broodje gegeten in de stad. Daarvan krijgt ze nog € 6,95. Haar rekeningnummer staat op dat papiertje dat naast de telefoon ligt. Ja, die ja, waar ook dat adres en telefoonnummer op staan. Had ik trouwens al verteld dat ik die nieuwe schoenen met 30% korting had gekocht? Ik ben er zo blij mee! Eerst waren ze € 180,-. Echt belachelijk duur voor een maatje 37! Hoeveel leer hebben ze daar nou voor nodig? Maar goed, nu viel het gelukkig mee. En ik kan ze gelijk aan naar die bruiloft morgen. Hoe ver rijden was dat ook al weer? Ongeveer 65 km toch? Dus als we een uurtje van tevoren weggaan, redden we het wel. Hoewel als er file staat… Misschien toch maar wat eerder vertrekken. O jee, over tijd gesproken, het is al 13.50 uur! Ik moet rennen! Doei!

De meeste van ons zullen zonder problemen dit verhaal aan horen en antwoord geven op de vragen, maar hoe zou dat zijn voor iemand met dyscalculie? Het duizelt je van de cijfers! Tijden, geld, maten… Alles is in cijfers. Dit is nog maar een gesprek. Stel je voor dat je als dyscalculicus examen moet doen in wiskunde, economie, natuur- of scheikunde. Als je tegenwoordig VWO wilt doen, dan is wiskunde verplicht. Als je HAVO doet, kun je alleen kiezen voor het profiel Cultuur & Maatschappij als je wiskunde tijdens het eindexamen wilt ontlopen. Voordat je kunt kiezen, heb je wel al 3 jaar de onderbouw moeten overwinnen met vakken zoals natuur- & scheikunde, informatiekunde, techniek, economie en natuurlijk ook wiskunde. Op het VMBO-tl zullen deze vakken eveneens voorbij komen tijdens de basisvorming. Er lijkt geen ontkomen aan.

Vanaf het schooljaar 2013/2014 wordt er een nieuwe rekentoets ingevoerd voor het middelbaar onderwijs als onderdeel van het eindexamen¹. De rekentoets is voor alle leerlingen, dus ook voor degene die geen wiskunde in hun pakket hebben. Natuurlijk is er niets mis mee dat men het rekenniveau op een goed niveau wil houden. Er kan echter niet van een dyscalculicus gevraagd worden hetzelfde te doen als andere leerlingen. Net zoals er voor dyslectici compenserende maatregelen zijn, zouden er ook maatregelen getroffen moeten worden voor leerlingen met dyscalculie.

Voor leerlingen met dyslexie is er al veel geregeld. Dyslexie komt regelmatig terug in de media en veel mensen kennen wel iemand die het heeft. Tegenwoordig worden diagnose en behandeling zelfs vergoed vanuit de basisverzekering. Bij dyscalculie staan we echter nog aan het begin van een lange weg. De dyscalculische leerlingen van nu zullen de weg moeten banen voor de leerlingen van de toekomst. De vraag is in hoeverre zij geholpen zullen worden door de scholen en de politiek.

Wilt u meer lezen over dyscalculie? Neem dan eens een kijkje op: http://www.balansdigitaal.nl/stoornissen/dyscalculie
Door: Tineke Valentijn – Volkers

 


¹http://www.cito.nl/onderwijs/voortgezet%20onderwijs/rekentoets_vo.aspx